várfalas

várfalas

ÜDVÖZÖLJÜK A SÁRVÁRI ÍJÁSZOK OLDALÁN!

TEREP SASLÖVŐ 7*7 Versenyszabályok

 Az íjászverseny leírása, pontozás, szabályok A versenyről röviden.
A  " Terep SASLÖVŐ-7 x 7" nyílt nevezésű íjászbajnokságon irányzék nélküli, hagyományos és modern íj kategóriákban induló íjászok versenyeznek a kategóriák bajnoki címének elnyeréséért, vagy a meghatározott szinteket jelentő rangjelző medálok megszerzéséért. A verseny, elnevezésével kíván emléket állítani az ősi elit, mesterlövész képességű íjászoknak, akiket éleslátásuk és magabiztos pontosságuk miatt Saslövőknek neveztek. A 7 x 7 rendszer a misztikus hetes szám köré felépített   teljesen egyedi és újszerű, de már a gyakorlatban is bizonyított pontozási  és elvárási rendszer, ami ötvözi a népszerű  terep,3D-vadász és történelmi íjászverseny típusok adottságait. A nemzetközileg is egyedülálló verseny kitalálója és kifejlesztője: Rabotka György

A 7 x 7 rendszer.

 1. 7 különböző távolság
 2. 7 méterenként növekvő távok
 3. 7 lövés távonként
 4. 7 centiméterrel növekvő célfelületek
 5. 7 különböző lőlap
 6. 7 növekvő pontozási szint
 7. 7 különböző rangjelző medál

 A verseny leírása:

A versenyen 14 különböző számú célzóna van felállítva, minden zónában 2 x 2  (A,B,C,D) versenyző  tartózkodik.  A lővonalak (a táblaszámoknak megfelelő karók jobb és baloldala) mögött  CCA. 3,5 m távolságra, tartózkodó zóna van kijelölve. A lővonalakban csak az éppen sorra-kerülő íjászok állhatnak (a rendelkezésükre álló időkereten belül) amíg a lövéseket be nem fejezték.
 Zónánként mindig 2 versenyző lő egyszerre.  ( az első 7 CÉLNÁL A-B és utána C-D )  A 8. CÉLNÁL már C-D kezd.
A 7 és 14 méteres távolságokon,  félpályáig  A-B versenyző lő a felső célkörökre, majd a második sorozatban (8. cél után)  C-D versenyző lő a felső célkörökre és utána A-B versenyző lő az alsó célkörökre.
A 21 és 28 méteres távolságokon A és C versenyző lő a baloldali, B és D a jobboldali célkörökre , a saját sorozatában.
A 35, 42 és 49 méteres távolságokból, mind a négy (AB-CD) versenyző a zónaszámával (csapatszám) megegyező számú céllapra lő, az éppen megfelelő (fent meghatározott) sorrendben. A 7 lövésre (7+7)x(7+7) = (7+7+7+7) x 7 =196 másodperc áll rendelkezésre. Az első lövést akkor kel kezdeni, ha minden sorron lévő versenyző felállt a célvonalba
A birók ellenőrizhetik a lövés időt. Az időn túl leadott lövésnél a versenyző  adott sorozatának legjobb találatát kell érvényteleníteni.

A   mért cél távoságok (7, 14, 21, 28, 35, 42, és 49 méter) véletlenszerűen következnek egymás után. Minden versenyzőnek maximum 7 lövést kell  leadni a lővonalból a célfelé.
 Összesen : 7 x 7 98 lövés


Kategóriák:


1.Hagyományos fa vagy részben fa anyagú íjak:

1.a: Történelmi íj kategória (az íj történelmi  -1900 előtti- használatának idején alkalmazott anyagokból, történelmileg igazolt formában készült íjak) Pl. szaru íj, egyszerű bot íj, stb.
1.b: Pusztai  és lovas íj kategória,  (egyszerű vagy merev szarvú visszacsapó reflex íjak,  modern anyagú és formájú , a vessző alátámasztására használható kifutó nélküli kivitelben ) 
 1.c : Longbow ( hosszú vagy bot íjak modern anyagú kivitelben vessző polccal vagy anélkül, fix vagy szétszedhető kivitelben. A felajzott íjon az ideg, csak a húrakasztónál érintheti az íjat ) 

1.a-c kategóriák  fatestű (vagy bambusz) madártollas vesszővel, gyakorló heggyel versenyezhet.
A vesszőknek egyforma hosszúságúnak és egyforma tollazásúaknak kell lenniük! maximum 9 mm vastagság megengedett. Lövéskor min. egy ujjnak érinteni kell a nock-ot!

2.Vadász  kategória:
 2. a: Vadászreflex íj: (  irányzék nélküli, fa középrészű  íjak bármilyen anyagú karokkal, fix vagy szétszedhető változatban) használhat természetes és nem természetes anyagból készült vesszőket, gyakorló heggyel. A vesszőknek egyforma hosszúságúnak és vastagságúnak, egyforma hegyűeknek és egyforma tollazásúaknak kell lenniük. Maximum 9 mm vastagság megengedett.
 Lövéskor min. egy ujjnak érinteni kell a nock-ot! a húrmértékes célzás, (string walking) és a fixpont áthelyezés (face walking) nem engedélyezett!

3. Modern vagy részben modern anyagú íjak:

  3. aModern íj kategória:  Bármilyen anyagból készült, bármilyen szerkezetű és felépítésű, irányzék nélküli íj. Csak, mesterséges anyagból, fémötvözetekből vagy ezek összeépítéséből készült vesszők használata megengedett, gyakorló heggyel. A vesszőknek egyforma hosszúságúnak és vastagságúnak, egyforma hegyűeknek és egyforma tollazásúaknak kell lenniük. Maximum 9 mm vastagság megengedett. Bármilyen oldógép/elsütő és célzó berendezés használata nem engedélyezett. 

 Pontozás:
A maximális pontszám  (7×7+7×8+7×9+7×10+7×11+7×12+7×13) x 2 = 980 pont 98 lövésből

Minden távolságnak más, erre a célra nyomtatott speciális lőlapja van. A lőlapokon jól láthatóak a pont értékek.


A célfelület átmérője, mindig a cél távolság százada (pl. 14 méterről 14 cm) így 7 cm-el kezdődik, és 7 cm-el növekszik távolságonként. 
A célfelület –(fekete kőr, fehér középrésszel)- eltalálása 7 pont, de az első távolság (7 m) után, a kisebb belső felület eltalálása-(amit, koncentrikus körök jelölnek)- jutalompontot ér, ez a célfelület (fekete mező) szélétől befelé  (átmérő) - 7 centinként +1 ponttal növekszik . 
A célfelületen  kívüli találatok -( külső ,fehér  jelölt mezők) ún. segédpontokat érnek. Az első 7 cm-es zóna 3 pont, ami + 7 centinkét 1 ponttal csökken.


1.kép A legnagyobb 7. távolság, 49m céllapja és pontozása

2.kép A 2. távolság 14 méter, céllapja és pontozása

Segédpont: A pontozási rendszer megkülönbözteti a mellélövés pontatlanságát.
Jutalompont: A pontozási rendszer megkülönbözteti a lövés pontosságát a célfelületen belül.
A hét távolság céllapjai. A fekete mező a célfelület,  a fehér külső mező, a segéd pontok. 

 A célfelületek szélétől 10,5 cm az utolsó pontszerzési lehetőség, ez pl. azt jelenti, hogy az utolsó legnagyobb távon, ami 7 x 7= 49 m a célfelület közepétől számított 35 cm sugarú 70 centiméteres kör kerületének eltalálása, az még, 1 pontos lövést jelent, itt viszont a középső centiméteres  körön belüli találat, 13 pontot ér.
 A fentiekből következik és ez a pontozás lényege:
Ha valaki elméletileg minden távból ugyanazt a pontot találja el a lőlapon, az a távolság növekedésével   mindig +1 vagy 4 ponttal többet ér. Pl. a cél közepétől számított 4 cm- re becsapódó találat: 7 méterről (mivel nincs a célzónában ,ezért) 3 pontot ér, ugyanez a találat 14  méterről 7 pont, 21 méterről 8 pont 28 méterről 9 pont és így tovább.


A BAJNOKSÁG:

A versenyen elért pontok a bajnokságban  is számítanak, így a madártollas favesszőkkel legtöbb pontot lövő, a verseny bajnoka címet szerzi meg.
A százalékban számított teljesítmény egy örökös címet jelent, ami a következő versenyen egy jobb eredménnyel felülírható. 
Minden új versenyző egy rangjelzést szimbolizáló medált kap, a viselésére jogosulttá válik és felkerül a neve egy ÖRÖKRANGLISTÁRA.

Azok a ranglistán szereplő versenyzők, akik KATEGÓRIÁJUKBAN az előzőnél  jobb szintet érnek el, új szintjelző medált kapnak. (adott kategóriában egy szintjelző medál csak egyszer szerezhető meg) A szintek és rangok


Saslövő arany: 77%  (755 ponttól)

Bármelyik kategóriában lőtt 77% feletti eredménynél:  0,925 ezüst Medál, 7 nyíl Szín-aranyozott rangjelző és sasfej. +  0,925 EZÜST LÁNC

Saslövő ezüst66% (647 ponttól - 754 pontig)
0,925 ezüst medál, 6 nyíl, ezüst rangjelző +0,925 EZÜST LÁNC

 Saslövő bronz  55%     (539 ponttól - 646 pontig)
  antikolt tömör bronz medál 5 nyíl,  bronz rangjelző

Saslövő 4-es fokozat 44%   (432 ponttól - 538 pontig)   
fém medál 4 nyíl, fekete rangjelző
Saslövő 3-as fokozat 33% (324 ponttól - 431 pontig)   
fém medál 3 nyíl, piros rangjelző
Saslövő 2-es fokozat 22%   (216 ponttól - 323 pontig)
fém medál 2 nyíl, zöld rangjelző
Saslövő 1-es fokozat 11%   (108 ponttól - 215 pontig)  
fém medál 1 nyíl, kék rangjelző 

Különdíj! 
 Platina színt :  Bármelyik kategóriában lőtt 88% feletti eredménynél (862 pontól - )
Egyedi, névre-szóló 14K  Arany medál  Arany sasfejjel , Platina rangjelzővel.
(a különdíjat egy későbbi versenyen lehet átvenni)